Savjeti za vožnju tijekom zime


Ljeto ili zima, svu kontrolu koju imate nad svojim vozilom – koristili je kroz upravljač, gas, ili pedalu kočnice – dostavljati će se kroz četiri male površine na vašim gumama gdje se gume dodiruju s cestom.

Dakle, sva kontrolu koju imate ovisna je o trenju koje se stvara kod tih dodirnih točaka. Zimi se to trenje zna značajno smanjiti, zato da bi ostali sigurni moramo prilagoditi naš način vožnje. Na snijegu ili ledu, trenje koje se stvara na tipičnim ljetnim ili univerzalnim gumama samo je ½ do 1/10 trenja koje bi se stvorilo da je kolnik suh. Na kolniku, većina nas rijetko koristi više od 30 do 40% od dostupnog trenja, tako da, rijetko upadamo u nevolje u takvim uvjetima. Ostaje velika sigurnosna granica. Ali ako nastavimo voziti na isti način u zimskim uvjetima, ta sigurnosna granica neće samo nestati, nego i u mnogim slučajevima biti pređena.

Abrazivnost površine se može izraziti i kao trenje, ako se možete prisjetiti iz srednjoškolske fizike, trenje je najveće kada se nešto kotrlja ili stane, a ne dok se vrti ili kliže. Potpuno blokirana, guma tijekom proklizavanja automobila gubi 20 do 25 % svojeg maksimalnog trenja pri kotrljanju. Ključna stvar potrebna da vaše gume ne bi izgubile kontrolu ili se počele nekontrolirano vrtjeti može biti izražena jednom riječju: uglađenost. Svaka sila koja djeluje naglo opterećujući gume – kroz nagli okret upravljača, ili brzim stiskanjem gas papučice ili kočnice – može dovesti do klizanja i konačno, proklizavanja vašeg vozila.

Tijekom upravljanja automobilom na skliskim površinama, prvi je okret upravljača najkritičniji. Počnite lagano okretati volan, te nakon što je okret započeo, počnite ubrzavati, ako je to potrebno. Većina ljudi ne samo da prebrzo vrti volan, već i previše. Okrećite volan dovoljno da pratite put kojim ste pošli. Ništa nećete postići sa pretjeranim okretanjem volana, samo ćete ga morati okretati natrag. Nemojte naglo ubrzavati. Dok ubrzavate, nemojte udariti gas papučicu: umjesto toga, lagano uđite u njega, kao da se jaje nalazi između vašeg stopala i papučice. Prvih nekoliko milimetara puta papučice su kritični, u nekim vozilima više nego u drugim. Kada se vozilo počne okretati možete povećati pritisak na gas papučice time povećavajući svoju akceleraciju, te tako možete više i brže ubrzati. Pazite da ne ubrzate previše da vam se kotači ne bi počeli nekontrolirano vrtjeti. Ako osjetite nekontrolirano okretanje kotača – zbog zvuka, usporavanja vozila, ili nepravovremenog korištenja gas papučice – smanjite pritisak na gas papučice dok ponovno ne osjetite kako su vaši kotači uhvatili površinu.

Preporuka da ubrzavate kao da se jaje nalazi između vašeg stopala i papučice odnosi se i na kočenje, osim, naravno, u hitnim situacijama. Priuštite si dovoljno prostora za usporavanje ili zaustavljanje. Trebali bi pritisnuti papučicu nježno na početku, a zatim povećati pritisak na papučicu proporcionalno vašem usporavanju.

Razlikujte ono što radite kada vozite na snijegu ili ledu, dobro je da odvojite ubrzavanje, kočenje i upravljanje volanom tako da radite jedno po jedno. Ako kočite ili ubrzavate, ne okrećite volan u isto vrijeme i obrnuto. Na taj način, svo dostupno trenje će biti iskorišteno za samo jednu svrhu i šanse za nenamjerno prekoračenje krajnje granice trenja guma će se smanjiti.

I naravno, osigurajte dovoljan razmak između sebe i vozila ispred!

Foto: metro-portal.hr

Sličan sadržaj