TROPSKI PACIFIK VRLO AKTIVAN: DVA TAJFUNA I TROPSKA OLUJA


Čini nam se da tropski Pacifik nije bio nikad aktivniji, a opet s druge strane statistika kaže da još može bolje i da ovo nije prosjek. Aktivna su 2 tajfuna, Nari koji je prešao Filipine i kreće se prema Vijetnamu i Wipha, tajfun koji se kreće prema Japanu. Nekoliko tisuća kilometara istočnije prema kalifornijskom poluotoku kreće se tropska oluja Octave.

TAJFUN NARI
Nari je tajfun 2. kategorije, kreće se u smjeru Vijetnama Južnokineskim morem. Negdje je točno na pola puta između Filipina i Vijetnama, a stalna brzina vjetra iznosi 160 km/h. U utorak će stići do Vijetnama, vjerojatno kao tajfun 1. kategorije.
Prije toga Filipini su loše prošli, poginulo je najmanje 13 ljudi, a 43 tisuće ljudi je raseljeno.

TAJFUN WIPHA
U odnosu na naše zadnje pisanje o ovom tajfunu došlo je do naglog jačanja pa pričamo o tajfunu 3. kategorije, stalne brzine vjetra od 185 km/h. Tajfun će prema sadašnjim prognozama svojim rubom zahvatiti Japan, sredinom idućeg tjedna, a njegovu snagu osjetit će i prijestolnica Tokio.

TROPSKA OLUJA OCTAVE
Jedina oktava koju će ova oluja donijeti kalifornijskom poluotoku bit će ona ukomponirana s obilnom kišom i jakim vjetrom, a na kopnu poluotoka se znatno oslabljena očekuje sredinom idućeg tjedna.

Izvor slika:
Poplava na Filipinima, Getty images
Putanja kretanja tajfuna Wipha, Accuweather
Putanja kretanja tropske oluje Octave, Gdasc.org

Sličan sadržaj