Vakula: Očekuje nas još jedan iznadprosječno topao tjedan

Premda proljeće prema astronomskog računanju počinje tek u sljedeći petak, proljetna temperatura u Hrvatskoj i okolici je već odavno. A i ostat će. Štoviše!

Prosječna najviša dnevna temperatura zraka prošlog je tjedna na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, bila 17,5°C, a na splitskome Marjanu 16,8°C. U ovome će tjednu biti još i viša – u Zagrebu vrlo vjerojatno i oko 20°C, što je primjerenije kraju travnja ili početku svibnja, a ne sredini ožujka. Pritom će u neke dane mjestimice biti toplo kao nikada do sada u povijesti mjerenja na te nadnevke, kao primjerice jučer u Maksimiru – čak 22,2°C. Uostalom, odstupanje od prosječnih vrijednosti vidljivo je i na priloženim slikama. Pritom će i najniža temperatura zraka biti iznadprosječno visoka, pa oko 0°C može biti uglavnom u gorskom području. Stoga će ovaj tjedan pridonijeti daljnjem povećanju odstupanja srednje temperature zraka, koje je u prvih 16 dana ožujka diljem Hrvatske veće od 2°C, a u kontinentalnom području ponegdje čak i više od 4°C, posebice u središnjoj Hrvatskoj.

Unatoč oblačnijem prvom tjednu ožujka, zahvaljujući prošlotjednoj vedrini ukupni broj sati osunčavanja (http://klima.hr/klima.php?id=klima_elementi&param=ks) u većini je Hrvatske u dosadašnjem dijelu ožujka oko uobičajenog prosjeka, a sljedeći će dani, prevladavajuće sunčani, pridonijeti daljnjem porastu tog broja, vjerojatno i iznad prosječnih vrijednosti.

Srednjoročne prognoze upućuju na povećanu vjerojatnost promjenljivijeg i malo hladnijeg vremena potkraj ovog tjedna i u sljedećem, no za podrobnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. Trenutačno je vrlo mala mogućnost da će temperatura zraka biti znatnije niža od uobičajene za posljednje desetodnevlje ožujka.

Tekst: HRT/Zoran Vakula
Foto: Novi list

Sličan sadržaj