Zbog potresa Kozala i Zamet prolazno ostali bez struje / Osjetio se u Zagrebu, Puli, Trstu, Ljubljani, Prijedoru

IntensityMap

Kako smo već i nešto ranije pisali, vrlo jak potres u utorak u 10:58h pogodio je riječko područje, a prema saznanjima nema materijalne štete dok je iz elektroopskrbe nakratko “iskočilo” područje Kozale i Zameta.

Prema javlanjima naših čitatelja, a i našim dojmovima, potres je došao u obliku nagle detonacije nakon koje je uslijedilo nekoliko sekundi intenzivnog podrhtavanja. Tresli su se ormari, vrata škripala, a lakše stvari čak i padale s polica. Jednom čitatelju čak se i TV prijemnik isključio za vrijeme potresa.

Prema pisanju Geofizičkog odjela PMF-a u Zagrebu, epicentar je bio kod slovenskog sela Knežak, a EMSC javlja kako se radilo o plitkom potresu čiji je hipocentar bio na 2 km, što je i razlog nagle detonacije koja je nastala.
Magnituda potresa prema PMF-u je 4.7 stupnjeva po Richteru, EMSC-u 4.5, dok slovenski ARSO daje 4.2 stupnja po Richteru.
Kako god bilo, radi se o jednom od jačih potresa na riječkom području u posljednjih 10 ili više godina.

Potres se osjetio na širem području, pa osim riječkog područja s okolicom osjetio se i u Prijedoru, Zagrebu, Puli i Trstu.
Najviše se osjetio na području Krasa, na zapadu Slovenije, gdje su neki stanovnici bježali iz kuća i nastambi.

U Ljubljani je zbog potresa privremeno bila evakuirana i jedna osnovna škola, objavili su mediji. Na području Pivke, gdje je bio epicentar potresa, općinska je uprava naredila evakuaciju škola, ali veće materijalne štete na tom području po prvim podacima nema.

Nakon prvog, jačeg potresa, zabilježeno je 20-ak poslijepotresnih udara do 15h. Najjači su bili magnitude 2.1 u 11.03 i u 11.09 sati, te magnitude 2.3 u 11.22 sati. Ostali su imali magnitudu do 1.6 stupnjeva po Richteru.

Za očekivati je da će se tijekom cijelog dana nastaviti podrhtavanja manje jačine, dok se ponavljanje glavnog udara ne očekuje, jer obično poslije glavnog potresa tlo se trese još danima, ali sve manjim intenzitetom.

Sličan sadržaj