Dan planeta Zemlje

zemlja 1

Dan planeta Zemlje, obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su “Zeleni gradovi”.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je “nacionalnim skupom o okolišu”.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja i “Međunarodnim danom majke Zemlje”.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, u Hrvatskom novinarskom društvu bit će dodijeljena nagrada “Velebitska degenija” – za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama, objavljene u 2013. godini. Utemeljitelji te nagrade su Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i APO d.o.o. usluge zaštite okoliša. (HINA)

Sličan sadržaj