Izdašna ciklona: Rijeka dobila 84 mm oborine, od čega 1 cm snijega / Slijedi olujna bura s orkanskim udarima, čak i u dijelovima Rijeke

Denis Flego@Hreljin

Možemo reći da je protekla ciklona zadovoljila i najzahtjevnije meteorološke “apetite”, jer je jedan događaj ponudio cijelu “paletu” meteoroloških zbivanja. Bilo je obilne kiše, kiše koja se ledi, tuče, solike, snijega, vjetra, grmljavine. Ukratko svega što neki meteorološki događaj čini dinamičnim i uzbudljivim.

Zato je bila zaslužna duboka dolina koja se spuštala sa sjevera Europe, a zbog koje je zatim došlo do formiranja sekundarnog centra ciklone u sjevernom Jadranu, uz istodobnno premještanje hladne fronte. U četvrtak je još hladnoće bilo u prizemnom sloju pa je po mnogim mjestima riječkog prigrada bilo i kiše koja se ledi, a sa zatopljenjem u četvrtak navečer, posvuda je padala kiša, na riječkom području i obilnija. Prije fronte, temperature su porasle i do 10°C.

S prolaskom hladne fronte došlo je do naglog pada temperature zraka, uz okretanje oborine na soliku na riječkom području, a zatim i na snijeg, koji je u kratkom vremenu uspio zabijeliti i više predjele Rijeke uz formiranje 5 do 10 cm pokrivača, a malo se primio za podlogu i u centru grada. Intenzivno padanje rezultiralo je i izmjerenim 1 cm snijega u 19h na službenoj postaji u Rijeci. Cjelokupni događaj mogao se pratiti ovdje.

Kako došlo, tako i prošlo, oborine su brzo napuštale riječko područje pa su do 21 h uglavnom i prestale, a fronta se nastavila dalje premještati u smjeru Dalmacije.
Ukupno je od protekle ciklone Rijeka dobila 84 mm oborine, što je više od pola siječanjskog prosjeka koji iznosi 133.9 mm oborine. Uz to, u Rijeci je zabilježen i službeni centimetar snijega.
U Pargu je palo 56 mm oborine ukupno, od čega 19 cm snijega. U Rabu i Malom Lošinju oborina je bila u obliku kiše, ukupno su 34 mm pala u Rabu, a 22 mm u Malom Lošinju.
Kada je riječ o 24 – satnim vrijednostima oborine, do 7h ujutro u subotu, u Crnom Lugu palo je 109 mm (18 cm snijega), u Delnicama 78 mm (19 cm snijega), Krku 36 mm, Kukuljanovu 34 mm, Bakru 28 mm.

Ciklona i fronta snijeg su donijele većem dijelu Hrvatske, a osim na riječkom području snijeg je padao i u Istri, Lici, dijelovima Dalmacije te u unutrašnjosti zemlje.

Snijeg je na riječkom području uspio opstati unatoč visokim temperaturama, dio noći će biti vedar pa će i temperature pnovno znatnije pasti, posebno na predjelima gdje ima snježnog pokrivača.
Naoblaka će stići u noći na nedjelju pa će nedjelja biti promjenjivo ili pretežno oblačna, bez oborina, uz hladno jutro, a u ponedjeljak će na Kvarneru zapuhati jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Jedan od dostupnih prognostičkih modela sugerira da će bura biti najžešća na području Krčkog mosta te upravo na riječkom području gdje se očekuju i orkanski udari ili čak i orkanski prosjek, a takva snaga vidljiva je i za utorak u prvom dijelu dana.

Ovakve situacije s olujnom burom, nepovoljne su za riječko područje što se oborina tiče, tako da će u ponedjeljak i utorak biti oblačno, vjetrovito i hladno, a pri tom je moguć i slab snijeg, na otocima i malo kiše. U Gorskom kotaru očekuje se hladno sa snijegom uz podebljanje postojećeg snježnog pokrivača.

Razlog zašto snijeg ne očekujemo u zamjetnijoj količini već smo objašnjavali, a to je položaj ciklone na jugu Italije, gdje razlika u tlaku između te ciklone i anticiklone nad Europom stvara jak vjetar koji suši oborine. Posve druga sinoptička situacija od one koja je bila sa zadnjom promjenom vremena, tako da će snijeg biti rijedak s najvećim izgledima od ponedjeljka do srijede kad ciklona bude malo bliže, a više će biti nošen olujnom burom nego što će stvarno padati.
Najviše će ga biti na istočnom priobalju te manje na riječkom području, a može se formirati i tanji pokrivač, osobito na istočnim predjelima.

Sličan sadržaj